March 23, 2022

DUURZAAM VERPAKKEN > BETTER-SEAL™ van ULMA Packaging

BETTER-SEAL™ is ULMA's innovatieve oplossing voor de problemen tijdens gebruik van mono-materiaalfolie in verpakkingen, wat het gemakkelijker maakt om te recycleren

Bedrijven kiezen steeds vaker voor mono materiaaloplossingen voor hun productverpakkingen en kiezen daarom voor een oplossing die recyclingtaken eenvoudiger maakt en de toekomstige kwaliteit van gerecyclede materialen verbetert. Daarom heeft ULMA een nieuwe stap gezet in haar innovatiestrategie met de ontwikkeling van BETTER-SEAL™, een systeem dat de kalibratie en nauwkeurigheid van de temperatuur van verpakkingsmachines tijdens het afdichtingsproces verbetert. Met deze technologie beantwoordt ULMA één van de belangrijkste vraagstukken op het gebied van ecodesign en duurzaamheid en biedt het een oplossing voor de problemen in de bewerkbaarheid bij het werken met monomateriaalfolies, zoals mono-PP of mono-PE laminaten, waarbij het optimale afdichtingstemperatuurbereik smaller is dan op conventionele materialen.

Dankzij de ontwikkeling van BETTER-SEAL™ heeft ULMA een stap voorwaarts gezet in haar innovatiestrategie en haar inzet voor het milieu. We blijven werken aan duurzame verpakkingsoplossingen met behulp van kunststofmaterialen die Europa helpen met het bereiken van het doel van een circulaire economie in 2050.

Wat is mono-materiaalverpakking en wat zijn de belangrijkste voordelen?

Fabrikanten en de voedingsmiddelenindustrie gebruiken al jaren flexibele verpakkingen gemaakt van verschillende lagen polymeren of zelfs aluminiumlaminaat, gebruikt als beschermende barrière voor het product en zorgen voor de beste conserveringsomstandigheden. Deze meerlaagse materialen worden geleidelijk vervangen door monomateriaaloplossingen, waardoor de materialen niet hoeven te worden gescheiden in hun recyclingproces. Er zijn verpakkingsopties waarbij 90%of zelfs 95% van de verpakkingen uit één materiaal bestaat, en omdat ze gemakkelijker te recyclen zijn, zijn ze milieuvriendelijker en bevorderen ze de overgang naar een circulaire economie.

Technologische vooruitgang heeft de ontwikkeling mogelijk gemaakt van monomateriaaloplossingen voor kunststofmaterialen gemaakt van slechts één polymeer, zoals mono-polyethyleenlaminaat  (mono-PE), een type barrièrefolie dat flexibel, recycleerbaar en temperatuurbestendig is, dat niet alleen de nodige conserveringsfuncties van de verpakking garandeert, maar ook alle voordelen van deze nieuwe materialen combineert: fysieke flexibiliteit, veelzijdigheid vanuit het oogpunt van ontwerp, meerdere toepassingen en hoge prestaties op het gebied van de bescherming van voedingsmiddelen. Afdichtingsprestaties zijn echter moeilijker uit te voeren met materialen zoals mono-polyethyleenlaminaat, die smallere afdichtingstemperatuurvensters bieden, een probleem dat ULMA heeft opgelost met zijn nieuwste innovatie.

BETTER-SEAL

Dankzij haar voortdurende inzet voor innovatie is ULMA erin geslaagd om een oplossing voor dit probleem te ontwikkelen met het BETTER-SEAL™-systeem,  een nieuwe technologie die de stabiliteit en nauwkeurigheid van de temperaturen van de machine afdichtingselementen garandeert, waardoor het mogelijk is om zonder problemen met deze nieuwe materialen te werken in duurzame en recycleerbare verpakkingsoplossingen.

Technologische ontwikkelingen zoals BETTER-SEAL™  zijn het resultaat van het innovatiewerk dat door het #ULMAweCare-project is ontwikkeld, waardoor ULMA's focus op innovatie wordt versterkt en onze toewijding aan het minimaliseren van de impact van plastic verpakkingen op het milieu wordt aangetoond. Dankzij onze inzet voor technologische innovatie die in het #ULMAweCare project is ontwikkeld, hebben we meer recycleerbare of composteerbare oplossingen voor onze klanten bereikt en hebben we innovatievere verpakkingsmachines ontwikkeld, die kunnen werken met steeds duurzamere materialen.

 

In de praktijk

In Duitsland is de supermarktketen Feneberg Lebensmittel GmbH erin geslaagd het gebruik van plastic tot 70% te verminderen door over teschakelen van conventionele tray- of thermogevormde verpakkingen op Flow-Pack-verpakkingen met een mono-materiaalfolie, een transparante en volledig recycleerbare folie die het bedrijf is beginnen te gebruiken voor zijn vers vlees producten, die het wil implementeren voor de rest van zijn vers vlees producten en waarvoor het de prijs in de categorie duurzaamheid heeft ontvangen op de German Packaging Awards 2020.

Lees verder op de website van ULMAPackaging

terug naar overzicht

Wil jij meer weten over onze machines? Hier zijn ze!

Bekijk onze machines
whitepaper

Ontdek hoe wij duurzaamheid in het vaandel dragen

Ik wil'm zien!
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
whitepaper

Wat is jouw e-mail? We sturen de whitepaper ook via mail

Bedankt! Je kan hieronder de whitepaper bekijken.
Bekijk whitepaper
Oops! Something went wrong while submitting the form.